пʼятниця, 23 січня 2015 р.

Хертогенбос, червень-липень 2014


Хертогенбос - дуже затишне і красиве голландське місто, столиця провінції Північний Брабант. Всього за годину поїздом можна доїхати до Амстердаму, але саме тут більше ніж в столиці можна відчути як живуть голландці. Населення міста менше 150 тисяч жителів. Місто досить компактне і дуже комфортне для життя. Велосипед тут є у кожного, навіть у дітей починаючи з 3-річного віку.  Хертогенбос, або просто Ден Бос, відомий тим, що саме тут народився Ієронім Босх. На жаль, в місті немає жодної оригінальної картини, але є дуже цікавий Арт-центр Ієроніма Босха. А ще тут є фантастичний собор 15-го століття.
Собор Св. Іоана, або Сінт Янскатедрал. Ввечері, коли включають підсвітку, від собору просто неможливо відвести очей. Хочеться фотографувати його з усіх ракурсів, але панорамний вигляд собору передати дуже складно - заважають дерева і щільна забудова. Та це не біда - собор однаково прекрасний з усіх боків)
Всередині все досить передбачувано - красивий готичний собор, нічого зайвого.
Два чи три рази на тиждень на головній площі міста збирається ринок. Це фото зроблено ввечері перед базарним днем: прилавки вже готові до завтрашньої торгівлі.
 
Тут можна купити свіжих фруктів, овочів, зелень...
Ну, а головне свіжу рибу і добротний голландський сир :)
 Тут же на площі місцевий "РАЦС", де місцеві молоді пари беруть шлюб.
А по сусідству, над площею, височіє красень-лев - один iз символів Нідерландів.
 Ну а тепер трохи про Арт-центр Ієроніма Босха. По-перше він розташований в приміщенні церкви, яка я і багато інших церков в Ніделандах останнім часом за призначенням не використовується. Тут є здається 4 (а може й 5) поверхів з репродукціями Ієроніма Босха. За бажанням можна взяти аудіогайд. Всі ці репродукції в натуральному розмірі, тобто величезні, метрові, а то й більші. Ось одна з найвідоміших.
Але це ще не все - холл церкви прикрашений різними фігурами за сюжетами картин Ієроніма Босха.
А ось той годинник, зліва, справді дуже старий, часів Босха, і його сюди перевезли, якщо не помиляюсь, з Собору Св. Іоанна. В залі великий екран, де кожні 15 хвилин показують фільми про творчість Босха. Словом, дуже цікаво й інтерактивно.
Ну а на сході в Арт-центр ще сидить ось такий прекрасний пес :)
Загалом гуляти містом - саме задоволення. Канали, стріт-арт, природа і велосипедисти.
Тут дуже багато різних кав'ярень, кондитерських, а також ресторанчиків з кухнями ледь не з усього світу. Індійських ресторанів, наприклад щонайменше 4 - непогано як для містечка з 140 тисячами населення :)




Немає коментарів:

Дописати коментар