пʼятниця, 26 червня 2015 р.

Токмак, травень 2015

Токмак - адміністративний центр Чуйської області на півночі Киргизстана. Заснований він був так само як Пішпек (на територію сучасного Бішкеку) як кокандська фортеця, так само зруйнована російськими військами в другій половині 19-го століття. Саме місто пам'ятаю погано, а написати хочу про Археологічно-архітектурний комплекс з музеєм і мінаретом Бурана всього за 12 км від Токмака.
Це і є вежа Бурана, збудована в 10-11 століттях. Першопочатково її висота була близько 40 м, але верхня частина обвалилась внаслідок землетрусу. Тепер - тільки 21,7.
Менше з тим нижня частина добре збереглась і туди навіть можна зайти всередину і піднятись нагору. Це один з небагатьох мінаретів, де це можливо. Щоб пройти нагору треба піднятись про крутих гвинтових сходах, де немає освітлення і дуже важко розминутись двом людям середньої статури.
Але згори чудовий краєвид на місцеві красоти, який компенсує всі можливі незручності.
Поруч з мінаретом в 11-12 столітті існував некрополь, який складався з мавзолеїв призначених для поховання правителів міста. До нашого часу збереглись тільки фундаменти.
Крім мінарету і мавзолеїв на території Археологічно-архітектурного музею є величезна колекція балбалів.
Балбали - це кам'яні надгробні скульптури тюркського періоду. Вони поширені на величезній території в Монголії до України. Нашим відповідником є половецькі баби.
 Також тут збереглись надгробні камені з арабськими надписами.
Ще є досить цікавий архелогічний музей, де зібрати предмети побуту, знаряддя праці і таке інше. А в цій юрті вам запропонують сувеніри за європейськими цінами.
Краще пошукайте якесь інше місце для шопінгу :)

Немає коментарів:

Дописати коментар