неділя, 14 червня 2015 р.

Амстердам, липень 2014

Все більше переконуюсь в тому, що писати про місто треба відразу після відвідування. Багато місць, деталей назв, цін з часом безповоротно втрачаються. В Амстердамі ми були з моєю тіткою, яка разом з чоловіком живе в Хертогенбосі, всього за годину від столиці. Ми попередньо підготувались до поїздки і придбали собі по картці I amsterdam на 48 годин, по 59 євро кожна. Ця штука дозволяє реально зекономити і до того ж дуже зручно у використанні. Вона працює як проїзний на всі види транспорту, вхідний квиток у більшість музеїв (наприклад Музей Ван Гога, Stedelijk Museum (Міський музей, або сучасного мистецтва), Будинок-музей Рембранта, а у Rjiksmuseum (Національний музей, "старого" мистецтва, до 19-го ст.) знижка 2,5 євро). А ще сюди включений круїз міськими Амстердаму, знижки в ресторани, бари, спеціальні ціни на поїздки на місто наприклад в Заансе-Сханс (село-музей під відкритим небом з різними млинами). Детальніше можете почитати на їхньому сайті.

Ми приїхали залізницею на головний вокзал. Амстердам зустрів нас дощем, тому ми відразу ж сховались в кав'ярні, що в приміщенні Tourist Information Office навпроти будівлі вокзалу. Вже звідти відкривався чудовий вид на канали. Попивши каву ми дізнались в Tourist Information, що місце, де ми можемо скористатись нашим круїзом скориставшись карткою I amsterdam всього метрів за 30 звідти і пішли до пристані. Люб'язний капітан перевірив наші квитки, дочекався решти пасажирів і взявся за штурвал.
Ми залишились на закритій палубі, бо дощ щойно стих і було ще мокро і вітряно. Втім всередині вікна вікривались, тому всі канали (грахти) було добре видно й тут.
Я вже не пригадаю назв всіх каналів і мостів, тут Вікіпедія буде вам кращим помічником :)
Пам'ятаю тільки, що прогулянка починається з каналу Сингел, від району залізничного вокзалу, який потім впадає в річку Амстел. Пропливали ми й канал семи мостів. Фото з української Вікіпедії, бо їм вдалось передати перспективу краще ніж мені.
Загалом мости Амстердаму - це окрема тема. Їх тут 1, 5 тисячі :) А якщо враховувати ще й передмістя, то - 2291. Кожен з них має свій порядковий номер.
Ось цей мій улюблений, красивий)
Крім мостів тут вам ще й традиційна голландська архітектура.
Найбільше мені сподобались будинки з віконницями. 
 Ось є ще з червоними :) Дерева трохи заважають розгледіти, але повірте вже на слово, виглядає це дуже вишукано і стильно.
Окремо ще варто сказати про красенів-вітрильників, які тут можна побачити.
 Дуже незвично виглядають вони на фоні скляних новобудов.
На цьому прогулянка каналами завершилась і почалась музейна частина. Ми не ставили собі за мету обійти всі музеї і мушу визнати, що деякі мега-цікаві музеї залишились непобаченими (наприклад, Science Center Nemo та Музей судноплавства). Моїм пріоритетом був Музей Ван Гога, тож першим ділом ми пішли туди :)
 Це величезна репродукція відомої картини "Спальня", яка висить в коридорі музею на другому поверсі. Нижче копія неповторних ван Гогівських соняшників - картина повністю в жовтих тонах - вишуканість і майстерність.
Дуже сподобалось в музеї те, як на прикладі кількох картин за допомогою спеціального освітлення було показано всі початкові ескізи і різні етапи виконання малюнку.

Далі пішли в Stedelijk Museum (Міський музей, або музей сучасного мистецтва), розташований по сусідству. Сучасне мистецтво, як завжди було досить дивним і часно незрозумілим, але що мені сподобалось як тут проводили екскурсії місцевим школярам. Діти сиділи півколом на підлозі біля однієї з експозицій, біля них сиділа молода дівчина-екскурсовод і щось дуже захоплено розказувала. Словом, це було дуже інтерактивно.
Ще тут був цілий підвальний поверх зі стіною, на яку можна чіпляти конструктор Лего. По-моєму, це мегаідея для дитячої кімнати.
Тут же поряд і Rjiksmuseum (Національний музей), куди ми вже не пішли, віддавши перевагу прогулянці містом :) Якщо придивитесь, побачите на фасаді напис: "Art is a therapy".
Ну а перед будівлею всім відомі літери I amsterdam, фотосесію біля яких, напевно, має кожен, хто хоч раз був в Амстердамі :)
Тут є парк, де тусується купа молоді.
Стріт-арт як завжди вражає))
І нікого з перехожих не може залишити байдужим :)
Далі ми з перервою на обід досить рендомно гуляли містом. Це саме був час Чемпіонату з футболу і всі дивились якийсь матч.
Здається, ми шукали Чайнатаун, але до нього так і не дійшли.
Знайшли  тільки один ресторан, але зате вийшли на вулицю Червоних ліхтарів)) Швидко почало темніти і ми поспішили в готель.


Немає коментарів:

Дописати коментар