середа, 24 червня 2015 р.

Бішкек, травень 2015

Якщо ви їдете в Киргизстан подивитись на якусь цікаву середньоазійську архітектуру, то мушу вас попередити, що киргизи до неї байдужі. Вони традиційні кочівники, які до 19-го століття жили переважно в юртах. Історія Бішкеку як міста почалась з фортеці Пішпек, заснованої тут в 1825 році за наказом Кокандського хана (Коканд, місто на сході сучасного Узбекистана) для збору податків з караванів. Вже в 1862 році фортеця була зруйнована російськими військами після чого Пішпек разом з прилеглими територіями входить до складу Російської імперії, який був переіменований в Фрунзе і став столицею Киргизької РСР.
Вище на фото пам'ятник Манасу - герою киргизького епосу, метою життя якого було об'єднання усіх киргизів. Легенди і перекази про Манаса передавались з покоління у покоління співцями-манасчі і були записані вперше в другій половині 19-го століття. Манаський епос відіграв важливу роль у процесі націоєтворення киргизів. Такі шапки як у цього манасчі - один з традиційних сувенірів з Киргизії.
Загалом архітектура Бішкеку мало що вам розкаже про традиції і культуру Киргизстану.
На перший погляд це місто можна сплутати  з одним з обласних центрів України - типовий соцреалізм.
Серед переваг велика кількість парків з каналами, по яких тече вода з гір.
Але треба копати глибше: заходити в їдальні для місцевих, пробувати киргизьку кухню, спілкуватись з людьми, і звичайно ж, сходити на Ошський базар. Там обов'язково пройтись рядами, подивитись на десятки видів рису, сотні видів приправ і спецій, а ще киргизький хліб - наан. 
Ще варто пошукати тут бозо - це традиційний слабоалкогольний напій з зернових, щось середнє між квасом і брагою. 
Для закріплення матеріалу дуже раджу поїхати на вечерю в ресторанний комплекс "Супара" на околицях Бішкеку. 
Тут досить велика територія, де зібрані юрти різних розмірів і стилів, традиційні предмети побуту і, звичайно ж, найкращі страви національної кухні.
А це шердак - килим з войлоку з традиційними киргизькими орнаментами.
Щодо кухні, в Киргізії переважають м'ясні страви: бішбармак (домашня лапша з вареним м'ясом і кінською ковбасою), шорпо (суп з бараниною), курдюк (бараняче сало), лагман (лапша з м'ясом і овочами). Вегетаріанців (якщо пощастить) чекатимуть такі традиційні страви як вареники з картоплею, пюре, картопля фрі і салат з помідорів і огірків :)
Бішкек - це тільки початок маршруту. Попереду гарячі джерела, гори, гірські річки, озера, юрти, коні і барани :)







Немає коментарів:

Дописати коментар