неділя, 14 червня 2015 р.

Заансе-Сханс, липень 2014

Якщо ви вже приїхали в Амстердам, то виділіть один день (або хоч півдня) щоб поїхати Заансе-Сханс. Їхати всього хвилин 40 і автобус відправляється недалеко від центрального залізничного вокзалу. Квиток туди і назад коштує 7 євро.

Це село-музей просто неба. Тут зібрані різні млини, сироварня, міні-ферма, кузня, шоколадна фабрика, майстерня з виробництва традиційного дерев'яного взуття, а також різні музеї. Словом, все що може допомогти туристу скласти уявлення про традиційну Голландію.
Тут ви дізнаєтесь, що вітряки можуть не тільки молоти борошно, а й робити олію, гірчицю і навіть пилити ліс :)
В деякі млини можна зайти всередину, подивитись як все працює.
І, навіть, піднятись нагору. Звичайно, прохід в небезпечні зони загороджений.
В більшість млинів і музеїв вхід з карткою I amsterdam безкоштовний. Ми заходили в млин, де роблять олію, на лісопильню, потім ще десь дивились кіно про те, як будували ще третій млин. Потім прийшли на подвір'я міні-ферми, де роблять і продають голландський сир.
Далі була майстерня з виготовлення дерев'яних черевиків. Виявляється ще залишились в Нідерландах майстри, які цим займаються.
Це дуже кропітка праця і на виконання кожної пари такого взуття потрібно кілька місяців. Це пов'язано з тим, що дерево треба довго сушити в спеціальних умовах. 
Звичайно, зараз ці чудові черевики продаються виключно як сувеніри.
А раніше в болотистій Голландії вони мали більш ніж практичне значення.
Заансе-Сханс розміщене вздовж річки Зан, переправитись через яку на інший берег можна на моторному човні всього за 1 євро.
А іншій стороні є музей-шоколадна фабрика. 
Можна відслідкувати весь процес виробництва шоколаду.
І печива :) 
Є й спеціальні автомати, де туристи можуть спробувати спекти печиво власноруч. Все як завжди цікаво й інтерактивно. На виході можна придбати смачний місцевий шоколад :)

Немає коментарів:

Дописати коментар