середа, 1 липня 2015 р.

Чолпон-Ата, травень 2015

Якщо ви введете в гуглі Чолпон-Ата перше, що ви побачите буде цей камінь з петрогліфами. Це 4 століття нашої ери. Кози, барси, які полюють на них і лучники.
Якщо придивитись у верхній правий кут, можна побачити, що барсам вже в пізніший час подомальовували роги і цап'ячі борідки, але ідентифікувати їх все ще можна завдяки довгим хвостам. Ще нам розказували версію, за якою, якщо повернути камінь праворуч на 90 градусів, то буде видно зовсім іншим малюнок - пташки з черв'ячками в дзьобі.
Звичайно, цей камінь не єдиний :) Музей петрогліфів має займає площу в 42 гектари. Тут можна годинами ходити і роздивлятись кожен камінчик, зображення на ньому і тільки спробувати здогадатись, чому каміння викладені саме в такому порядку. Вчені досі не дійшли згоди, щодо того яке призначення мало таке величезне зібрання каміння в одному місці.
Однозначно тут збиралась велика кількість людей і скоріше за все з якоюсь ритуальною метою. Навколо крупних петрогліфів чітко виділяються кам'яні кладки викладені колами, які могли бути святилищами.
Точно відомо, що коза вважалась священною твариною і їй поклонялись.
 Її зображення трапляється тут найчастіше.
Зараз найбільшою проблемою для збереження музею петрогліфів, є пастухи, які, не зважаючи на заборони і загороду, продовжують випасати тут худобу, так як це робили їхні батьки і діди.
Ми приїхали в Чолпон-Ату виключно подивитись на музей петрогліфів, але взагалі це шикарний курорт з піщаними пляжами на північному березі Іссик-Куля і з краєвидами на гори Ала-Тоо.
Щоправда, сезон на Іссик-Кулі дуже короткий. Фактично це тільки серпень.

Немає коментарів:

Дописати коментар