четвер, 23 липня 2015 р.

Ош, червень 2015

Ош - друге найбільше місто Киргизії, його південна столиця. З Бішкеку можна долетіти за годину, або приїхати автомобільним транспортом по головній трасі країни Бішкек-Ош (14-16 годин). Ош розташований дуже близько до кордону з Узбекистаном, в надзвичайно родючій Ферганській долині.
Перше поселення на території сучасного Оша було виявлено на південному схилі гори Сулейман-Тоо. Це священна гора, яка є місцем паломництва щонайменше з 10 століття і перша в Киргизстані пам'ятка ЮНЕСКО.
Як на мене, саме це найцікавішою атракцією для туристів в Оші. На вершині гори є оглядовий майданчик, звідки відкривається фантастичний краєвид міста.
А метрів за 10 звідти -  мечеть Тахт-и-Сулайман.
З іншого боку гори є історико-культурний музей, який, на жаль, був зачинений коли ми туди прийшли. Але сама будівля вражає - музей в скелі.
Тут є щонайменше 7 природніх печер, в одну з яких залізла і я.
Ще з гори добре видно іншу велику мечеть біля підніжжя - щось ніде не можу знайти її назву.
Оскільки гора Сулайман-Тоо в самому центрі міста, її оглядини легко можна поєднати є прогулянкою містом. В центральному парку є фонтанчик, атракціони, солодка вата і все як має бути :)
Тут же поруч меморіальний комплекс.
 А це пам'ятник Алимбек-датка - відомого киргизького державного діяча 19 ст.
З Оша дуже зручно їхати далі в Узбекистан. По місту ходить маршрутка прямо до кондону, номер спитаєте в місцевих, всі в курсі. Їхати не більше як півгодини.
Там на кордоні дивляться файли на комп'ютері і телефоні. Міграційна служба вам пояснить, що порнографію і екстремістську літературу в Узбекистан - не можна :)


Немає коментарів:

Дописати коментар