неділю, 22 березня 2015 р.

Білгород-Дністровський: Путівник

Білгород-Дністровський - це один з районних центрів в Одеській області. Найбільш відомий завдяки Білгород-Дністровській (Аккерманській) фортеці. Місто розташоване на Дністровському лимані за 18 км від Чорного моря і 81 км від Одеси. Населення - 50 тис.


Як доїхати:

 з Києва: поїздами Київ-Одеса (100-350 грн.), прямими автобусами Київ-Білгород-Дністровський, Київ-Кілія (315-370 грн.), автомобілем по трасі Київ-Одеса (М 05), далі за знаками :) (якщо ви використовуєте GPS, вводьте в пошуку спочатку "Затока", якщо введете відразу "Білгород-Дністровський" GPS може прокласти найкоротший шлях - через Молдову, краще все ж таки їхати через Затоку :) )
з Одеси: маршруткою 560 Одеса-Білгород-Дністровський (47 грн, відправлення від залізничного вокзалу Одеси кожні 15-30 хв, час в дорозі в середньому 1 година 40 хв), електричкою Одеса-Білгород-Дністровський (15 грн, розклад змінюється залежно від сезону - уточнюйте на сайті Укрзалізниці, час в дорозі 2 години 10 хв)

Міський транспорт:

- маршрутки 1, 2, 3, 4, 5 (місто дуже компактне - всі об'єкти, які можуть вас зацікавити - в центрі міста, куди ви дійдете пішки за 10-15 хвилин, їхати вам доведеться хіба що в гіпермаркет "Таврія В" - тут підійде будь-який з 5-ти маршрутів)
- таксі - по місту діє єдиний тариф - 30 грн, виклик таксі 1561, з мобільного +38 (093) 446-15-55, +38 (067) 749-73-14


Історія: 

В 498 р. до н.е. вихідці з Мілету заснували місто Офіуса (місто зміїв) на острові на Тірасі (Дністрі). З того часу на цій території безперервно існувало поселення, що дає змогу стверджувати, що тепер Білгороду-Дністровському більше 2500 років. Цей ювілей так само безперервно святкується з 1998 року :)

Згодом поруч, на правому березі Дністра виросло скіфське місто Тіра. Рівень води в Тірасі піднявся і острів, де розташовувалась Офіуса, затопило, його мештанці переселились на берег і змішались з жителями Тіри. На початку 2-го столітті Тіра (тепер вже Алба-Юлія) стала прикордонним форпостом Римської імперії. Трохи більше ніж за 100 років готи відвоювали місто, а в другій половині 4-го столліття гуни в союзі з скіфоеллінами відвоювали місто в готів і перейменували місто в Туріс, практично повернулись до історичної назви - Тіра.

Наприкінці 7-го століття місто стало резиденцією хана Аспаруха, який заснував Перше Болгарське царство. Далі тут утвердилось східнослов'янське плем'я тиверців, які взялись відбудовувати місто. Оскільки основним матеріалом був білий ракушняк - з цього часу місто починають називати Білим городом. На початку 10-го століття печеніги напали на місто й вирізали більше половини населення. В середині 13-го століття місто захоплюють татари, в цей час воно називається Ак-Лібе, але вже за півстоліття продають місто генуезьким купцям, які називають його Монкастро (Замок на горі).

Наприкінці 14-го століття Четатя Албе (Біла фортеця) входить до складу Молдавського князівства. Через 100 років турки штурмом беруть місто - від кінця 15-го століття це вже Аккерман (Білий камінь). В 16-17 столітті турки воюють з козаками з перемінним успіхом. В 1789 році в ході Російсько-турецької війни, війська Російської імперії вперше беруть місто, а в 1812 за Бухестським трактатом Аккерман офіційно входить до складу імперії. З того часу фортеця втрачає своє оборонне значення. Після Першої світової місто (Четатя Албе) відходить до Румунії і залишається в її складі до 1940-го року, коли під назвою Аккерман місто входить до складу СРСР. В 1944-му році місто отримує свою сучасну назву - Білгород-Дністровський.

Що подивитись:

Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця - це безумовно main attraction  в місті.
Адреса: вул. Ушакова, 2.
Вхід: дорослі - 20 грн., діти, студенти, пенсіонери - 10 грн.
Довідка: Білгород-Дністровська фортеця - історико-архітектурна пам'ятка 13-15 століть. Побудована на місці античного міста Тіра, з трьох сторін оточена ровом шириною 10-12 метрів і первинною глибиною до 14 метрів.  З півночі омивається Дністровським лиманом.
Загальна довжина стін - понад 2 км. Висота стін і веж - від 5 до 15 м, товщина - від 0,8 до 5 м. З 34 веж збереглось - 26. Фортеця складається з зовнішнього та внутрішнього дворів і цитаделі. Цитадель - укріплена центральна частина фортеці, пристосована для самостійної оборони, останній прихисток захисників під час штурму.
Фортеця є історичним центром міста - це добре видно з карти міста - центральні вулиці міста сходяться до фортеці.

Навіть якби крім Фортеці в місті не було нічого - варто було б приїхати тільки заради неї. Але оскільки ви вже тут, то можете побачитись щось ще :) Більше про фортецю можете почитати у Вікіпедії.

Краєзнавчий музей
Адреса: вул. Пушкіна, 19 (до речі, вулиця називається так не просто так - тут справді якийсь час жив Пушкін, ще в фортеці є вежа Пушкіна)
Пройти повз музей у вас не вийде - гармату важко не помітити :)
В основу колекції музею ліг матеріал знайдений в ході розкопок античної Тіри, а також приватні колекції жителів міста. Хоча музейний фонд був розграбований під час Другої світової, тут ще є що подивитись.

Пам'ятник Тарасу Шевченку
Адреса: на розі вулиць Шевченка/Комсомольської, біля приміщення Міської ради

Свято-Вознесенський Собор
Адреса: вул. Свердлова, 75 (вхід з вул. Ізмаїльська)
 Собор красивий, зсередини теж гарно розписаний - раджу зайти подивитись.  На жаль, належить до Московського патріархату і дівчат попросять вдіти довгі спідниці і хустки.

Грецька церква
Адреса: вул. Леона Попова, 13
Красива невелика церква на березі Дністровського лиману, теж Московський патріархат.

Джерело Св. Іоана Сочавського та підземна церква Св. Іоана
Адреса: вул. Шабська, 116
Це культове місце, де за легендою в 1330 році був вбитий православний святий Іоан Новий Сочавський. Джерело вважається цілющим. Віруючі люди з'їжджаються сюди, щоб набрати води і скупатись в купелі.

Де зупинитись:

Міні-готель і хостел "Magic Fly", вул. Перемоги, 3-г, Ціни: ліжко в хостелі від 100 грн, номер Стандарт (двомісний) - від 300 грн. Контакти: +38(4849) 6-02-66, +38(095)0548984 , +38(096)5951538.
Готель "Русь", вул. Шевченко, 1. Ціни: номер Стандарт (двомісний) від 211 грн. Контакти: +38(04849) 28-840 (Рецепція)
Міні-готель "Фієста", вул. Шевченко, 48. Ціни: номер Стандарт (двомісний) від 225 грн. Контакти: +38 (04849) 3-97-77
Міні-готель "Водный мир", вул. Маяковського, 15. Ціни: номер Стандарт (двомісний) 250 грн, Напівлюкс - 350 грн. Контакти: (066) 161-06-35
Готель "Ласточка", вул. Ізмаїльська, 104. Ціни: номер Стандарт (двомісний) від 300 грн. Контакти: +38(04849) 3-50-38, +38(050) 391-25-56
Міні-готель "Зодіак", пров. Дзержинського, 10. Ціни: номер Стандарт (двомісний) від 200 грн. Контакти: +38 (04849) 2-26-07


Де поїсти:

Піцца: "Felicita" вул. Леніна, 43 (на розі вулиць Дзержинського/Леніна)
Тут найкраща піца в місті, загалом цей заклад перемагає в моїй номінації - найкращий заклад міста :)
Тут дуже смачно і затишно. Тут є й доставка - замовити піцу можна за тел. +38(098)7550077.

Ще піцу можна поїсти в ресторані на території ТЦ "Таврія В" (вул. Тимчишина 8), або в піцерії "Мама-міа" (вул. Московська)

Суші: Суші-бар "Сумо" вул. Московська, 18

Домашня кухня (з цим складно переважно всі їдять вдома): Кафе "Юбилейное" (вул. Комсомольська, 12)
Знаю - це жесть, але нічого краще поки порадити не можу :)

Кава: Кав'ярня "Гурман" (вул. Леніна, 33) і ще одна номінація - найкраща кав'ярна в місті :)
Гурман також можна назвати сімейним кафе. Конкуренцію йому в цьому складають кафе "Казка" в парку Перемоги (антураж трохи совковий, але тут все свіже і смачне - кафе мого дитинства)
і "Лакомка" на вулиці Леніна, навпроти пам'ятнка Шевченку.
Тут найсмачніші заварні тістечка по 8 грн. :)

Парки:

Парк Перемоги (входи з вул. Комсомольська, Леніна, Дзерджинського, Кірова)

Це центральний міський парк. Тут є меморіальний пам'ятник загиблим солдатам, тир, кафе "Казка, і пам'ятник Котигорошку :)

Парк Леніна (вхід з вулиць Леніна, Жовтневої, Шевченка, Калініна) - більшість назв вулиць в місті досі носять свої радянські імена, але є й хороші новини - Леніна в Парку Леніна більше немає :)
Через парк Леніна дуже зручно іти до фортеці, повернувши у правий прохід на фото. Дорогою не забудьте зайти в альтанку, стати по центру і пострибати.
Тут дуже хороша акустика :)

Парк Миру (входи з вулиць Лазо, Вокзальної, Дзерджинського, 8-го Березня)
Це парк прямо навпроти залізничного вокзалу. Тут теж хороші новини - його повністю відреставрували до останніх виборів.
Ліворуч пам'ятник закоханим, в далечині видно пам'ятник воїнам-визволителям, ну а Белста - це назва міської взуттєвої фабрики, директор якої балатувалась в Верховну Раду. Через парк найкоротша дорога з вокзалу до центрального міського ринку (стежка ліворуч). Ще в парку дуже багато ворон, через них і не тільки після сутінок через парк краще не ходити, а вдень - можна :)

Меморіал воїнської слави
Адреса: вул. Леона Попова, 23 (дійти найпростіше спустившись по вулиці Леніна, один квартал не доходячи до лиману)
Це братська могила воїнів, які загинули під час визволення міста в 1944 році.

Розваги:
- Прогулянка по Дністровському лиману (на пристані вхід з вул. Леніна) Влітку щодня о 16:00, вартість 40 грн., тривалість 1 год. - з лиману дуже крутий вид на фортецю...
Це - класика :)

- Кіно:
Кінотеатр "Октябрь"
Адреса: вул. Комсомольська, 31 б
В 2014 році кінотеатр був капітально відремонтований і переустаткований - тепер тут найкращі звукові технології, а в холі продають поп-корн - для містечка з населенням 50 тисяч - це масштабна подія :)

Кінотеатр в ТЦ "Таврія В"
Адреса: вул. Тимчишина 8

Нічні заклади: "Клумба" (вул. Ізмаїльська, 41 в), "Айва" (вул. Перемоги, 11), "Агава"(вул. Ізмаїльська, 127 б)
Клумбу зовні можна переплутати з сімейним кафе, але це не відповідає дійсності - всередині нічний клуб)

Путівник також доступний в форматі PDF, є й PDF без фото 

Маю надію після цього посту бюджет міста поповниться за рахунок ваших гаманців :)

Немає коментарів:

Дописати коментар