середа, 13 травня 2015 р.

Підгірці, вересень 2008

Підгірці - це не місто, а село Бродівського району Львівської області, але ж як можна не згадати про Підгорецький замок?  Цей замок був збудований в 1635-1640 роках за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського і вважається одним з кращих зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. 
Ян Матейко і Наполеон Орда приїжджали сюди, щоб намалювати палац. На фото робота Наполеона Орди. До наших днів палац дійшов не в найкращому стані, і на його реставрацію потрібен не один мільйон доларів. В 1949 році радянська влада влаштувала санаторій для хворих на туберкульоз, а в 1956-му пожежа зруйнувала більшу частину внутрішнього оздоблення. Зараз вхід в середину закритий для відвідувачів, палац в аварійному стані. В 2008 році Підгорецький замок потрапив в перелік 100 пам'яток світу, що потребують негайної реставрації.
Але навіть в такому стані Підгорецький замок вражає своєю неповторною вишуканістю. Його важко взяти в об'єктив повністю - треба відходити максимально далеко в кінець подвір'я, але навіть тоді охоплюється близько 90%.
На шпилях обох башт замку - атлант, який тримає землю. Атланти дещо відрізняються між собою - скоріше за все так склалось через те, що їх реставрували в різний час.
Ще хотілось би згадати про Костел Воздвиження та Св. Йосипа, збудований неподалік від замку, замикаючи собою перспективу дорогу. Від збудований в середині 18-го століття як родова усипальниця.
Коли ми там були вхід був зачинений, але ходять чутки, що костел час від часу орендує неопротестантська громада зі Словаччини, лідер якої перебуває в розшуку.
Дуже хочеться, щоб якнайшвидше знайшлись інвестори для реставрації Підгорецького замку. Це унікальна історична пам'ятка світового масштабу.

Немає коментарів:

Дописати коментар